Vagon Nedir?

Vagon, demiryolu taşımacılığının ana parçalarından bir tanesidir. Hem yük hem de yolcu taşımak için kullanılan birbirine bağlanarak bir lokomotif tarafından çekilen demiryolu arabalarıdır.

Vagonların ilerleyebilmeleri için kendi motorları yoktur. Her bir vagon birbirine bağlı olmakla beraber başta bulunan vagon ise bir lokomotife bağlıdır. Böylece lokomotif arkasında bulunan bütün vagonları çekerek yol almayı sağlar.

Yük taşımacılığı için kullanılan vagonlar özelliklerine göre farklı çeşitlere sahiptir. Bu vagonlar ile iş makinelerinden gıda malzemelerine, canlı hayvanlardan ev eşyalarına, madenlerden yapı malzemelerine kadar yüzlerce farklı ürün taşıması yapılabilir. Vagonların büyüklüğüne göre taşınabilen malzeme miktarı da artış gösterecektir.

Vagon Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Özellikle ağır tonajlı yükler için uygun bir taşıma yöntemi olan vagon taşımacılığı hem yurtiçi hem de yurtdışı için tercih edilen bir yöntemdir. Alternatiflerine göre çok daha fazla avantaja sahip olan bu yöntem sayesinde yüklerinizi açık ya da kapalı vagonlarda taşımanız mümkündür. Yükler düzenli bir şekilde vagonlara istiflenerek en güvenilir şekilde taşımaları gerçekleştirilir.

Vagon Türleri Nelerdir?

Demiryolu ile yapılması planlanan taşımacılık hizmetleri için tercih edilen vagonlar çeşitlilik gösterir. Taşınacak yükün çeşidinden miktarına kadar farklı kriterler hangi vagonun tercih edilmesi gerektiğini belirler. Demiryolu taşımacılığı vagon türleri arasında en çok kapalı vagonlar tercih edilir. Ev eşyası, canlı hayvan ve gübre, gıda malzemeleri ve torbalı çimento gibi ürünlerin taşınması için kullanılır.

Bir diğer vagon türü yüksek kenarlı vagondur. Çeşitli madenlerin taşınmasından tuğla, kiremit, demir gibi yapı malzemelerine yüksek kenarlı vagonlar ile taşınır.

Ağır yük taşıması yapılacağı zaman tercih edilen vagon türü ise platform vagondur. Çeşitli iş ve tarım makinelerinin taşınmasından taşıtlara, ağaç ve direklerden beton taşımaya kadar yüksek ağırlık ve hacim gerektiren ürünlerin taşınmasına olanak sağlar.

Bunlar dışında kayar yan duvarlı kapalı vagon, çok amaçlı vagon, özel tip vagon, sarnıçlı vagon, ağır yük vagonu ve dökme yük vagonu çeşitleri de bulunmaktadır.